Київ подасть до суду на Росію через затриманих моряків в Керченській протоці

Київ подасть позов до Міжнародного арбітражного суду з вимогою компенсації від Росії за “матеріальну та моральну шкоду”, імовірно заподіяну в зв’язку з інцидентом в Керченській протоці. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

«Значною частиною нашого позову є обгрунтування вимоги про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної нашим морякам, незаконно затриманим на території Російської Федерації протягом дев’яти місяців. Мова також йде про відшкодування українському флоту збитку, нанесеного нашим кораблям під час їх захоплення і втрати через варварського ставлення російської сторони до зазначеного майна. Крім того, мова йде про компенсацію втрат, які українська сторона понесла через те, що протягом деякого часу ВМС України не могли використовувати три згаданих кораблі», – сказав він. У той же час Єнін додав, що сума необхідної компенсації становить «кілька мільйонів доларів». Він не розкрив точну суму, пояснивши, що йому не дозволили розкрити подробиці справи.

Дипломат сказав, що меморандум повинен бути представлений в арбітраж сьогодні. «Ми хочемо, щоб рішення Міжнародного Арбітражу зобов’язало російську сторону надати нам гарантії для неповторення таких інцидентів, оскільки це стосується недоторканності військових кораблів»,- сказав він.

За словами Єніна, після подання меморандуму у російської сторони буде крайній термін – 22 серпня, щоб представити свої попередні заперечення в арбітраж. “Рішення про прийнятність позову можна очікувати восени 2021 року. Слухання по суті можуть початися ще через рік, а рішення можна очікувати в середині 2023 року”, – вважає заступник міністра закордонних справ.

18 травня Єнін сказав, що Україна підготувала документи для міжнародного арбітражу щодо інциденту в Керченській протоці і має намір представити їх вчасно.

Нагадуємо, що 25 листопада 2018 року три корабля ВМС України порушили порядок проходження військових кораблів через територіальні води Російської Федерації при переході від Чорного моря до Азовського. Кораблі були затримані, а 24 моряка на борту були заарештовані. Їх звинуватили в порушенні державного кордону Російської Федерації. Всі 24 моряків повернулися до України в результаті взаємного звільнення затриманих між Москвою і Києвом 7 вересня 2019 року.