Новий штам коронавірусу з Африки стурбував вчених

Вчені стверджують, що новий штам коронавірусу, який має надзвичайно велику кількість мутацій, може викликати нові хвилі хвороби. Про це повідомляє Guardian.

Лише 10 випадків штаму в трьох країнах були підтверджені геномним секвенуванням, але це викликало серйозне занепокоєння у деяких дослідників, оскільки багато мутацій можуть подолати захисні механізми організму.

Варіант B.1.1.529 містить 32 мутації в спайковому білку, частини вірусу, яку більшість вакцин використовують для активації імунної системи проти Covid-19. Мутації у спайковому білку можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини та поширюватися, але також ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Штам був вперше виявлений у Ботсвані, де вже було секвеновано три випадки. Ще шість випадків було підтверджено в Південній Африці та один у Гонконгу з пасажиром, який повертається з Південної Африки.

Доктор Том Пікок, вірусолог із Імперського коледжу Лондона, розмістив докладну інформацію про новий штам на медичному веб-сайті, зазначивши, що “неймовірно велика кількість мутацій вказує на серйозну проблему”.

Вчені з Великобританії та Південної Африки заявили, що уважно стежать за штамом щодо будь-яких ознак його поширення.