Військовий переворот в Малі вдався

Президент Малі Ібрагім Бубакар Кейта пішов у відставку і оголосив про розпуск парламенту через кілька годин після затримання повстанцями, повідомляє РІА Новини.

Заворушення в Малі почалися напередодні на військовій базі недалеко від столиці Бамако. За повідомленням BGNES, повстанці заарештували Бубакара Кейта і прем’єр-міністра Бубу Сіссе.

«Я вирішив відмовитися від своїх повноважень. Я не хочу, щоб кровопролиття зберегло мою владу», – сказав президент. Його виступ транслювався по державному телебаченню.

Раніше місцеві ЗМІ повідомляли, що повстання в Малі очолили полковники Дьяу і Камара, а також генерал шейх Фантамаді Дембеле.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив повстання в Малі і закликав до негайного відновлення конституційного порядку і верховенства закону, а також до звільнення лідерів країни.

Європейський союз також встановив відносини через президента Європейської ради Шарля Мішеля. Військовий переворот ніколи не є виходом з кризи, якою б глибокою вона не була. За його словами, ЄС заявляє про повну підтримку Економічного співтовариства країн Західної Африки в його зусиллях по пошуку виходу з кризи.

Європейський союз засуджує триваючу спробу державного перевороту в Малі і відкидає будь-яку спробу неконституційної зміни уряду. «Це ні в якому разі не може бути відповіддю на глибоку соціально-політичну кризу в Малі в останні роки», – заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррелл.

МЗС Росії висловило стурбованість ситуацією, зазначивши, що поки неясно, як будуть розвиватися події в Малі.

Економічне співтовариство країн Західної Африки (ЕКОВАС), до якого входять 15 країн, вирішило закрити всі кордони і розірвати економічні зв’язки з Малі.