Японія попередила про кризу відносно Тайваню, а також зростання ризику через суперництво між США і Китаєм

Зростання військової напруженості щодо Тайваню, а також економічне і технологічне суперництво між Китаєм і США загрожують миру і стабільності в Східній Азії, оскільки баланс регіональних сил змінюється у бік Пекіна. Про це йдеться в щорічній доповіді Японії про оборону, інформує Reuters.

«Нам необхідно приділяти кризової ситуації більше уваги, ніж будь-коли раніше», – йдеться в новому розділі документа, присвяченому Тайваню. «Зокрема, конкуренція в технологічних областях, ймовірно, посилиться», – сказано в заяві про боротьбу США та Китаю.

В огляді оборони, схваленому урядом прем’єр-міністра Есіхіде Суга Окей, Китай згадується як головна проблема національної безпеки Японії. Недавнє посилення військової активності на Тайвані навколо Пекіна стурбувало Токіо, оскільки острів розташований недалеко від ланцюга Окінава на західному краю Японського архіпелагу.

Президент Китаю Сі Цзиньпін пообіцяв у цьому місяці покласти край «об’єднанню» з Тайванем, а в червні піддав критиці Сполучені Штати які «ризикують» після відправки військового корабля через Тайванський протоку, що відокремлює острів від материка.

Заступник прем’єр-міністра і міністр фінансів Японії Таро Асо в своєму виступі перед японськими ЗМІ в цьому місяці заявив, що Японія повинна об’єднати зусилля з США для захисту Тайваню від будь-якого вторгнення. Пізніше Асо сказав, що будь-яка надзвичайна ситуація щодо Тайваню повинна вирішуватися шляхом діалогу, коли його запитали про зауваження, що викликали догани з боку Пекіна.

У міру поглиблення військового суперництва між США і Китаєм їх економічна конкуренція прагне до провідної ролі в таких ключових технологіях, як напівпровідники, штучний інтелект і квантові обчислення.

Поява конкурентоспроможних технологічних таборів є проблемою для Японії, оскільки її економіка в такій же мірі залежить від ділових зв’язків з Китаєм, як і від Сполучених Штатів. Японія також витратить значні кошти на державне фінансування технологічного розвитку в США, Китаї та Європі.

Законодавці Сенату США недавно прийняли Закон про інновації та конкуренції 2021 року, який дозволяє витратити 190 мільярдів доларів на технології, включаючи 54 мільярди доларів на збільшення виробництва мікросхем. Законодавці Палати представників обговорюють окрема пропозицію, яка також обіцяє щедре фінансування, «Закон про забезпечення глобального лідерства та зобов’язань Америки» або Закон EAGLE.

Вперше в щорічний огляд безпеки Японії включено розділ про загрози, що створюються зміною клімату, яке, за її словами, посилить конкуренцію за землю і ресурси і може спровокувати масове переміщення кліматичних біженців. Також додавши, що почастішання лих глобального потепління може розширити військовий потенціал, в той час як танення льоду в Арктичному морі може призвести до мілітаризації північних вод.