Половина кваліфікованих іноземців повертається з Німеччини в свою країну

З 1,4 мільйона іноземних громадян, які приїжджали в минулому році в Німеччину для працевлаштування, половина через деякий час повернулася на батьківщину.

Згідно звіту Інституту німецької економіки (IW), який проводив велике дослідження про трудову міграцію в Німеччині, виявилось, що в 2017 році в ФРН з метою працевлаштування приїхало близько 1,4 мільйона іноземних громадян в тому числі і українців. Але, за даними наведеному в звіті, понад 700 тисяч незабаром повернулися додому. З цієї кількості трудових мігрантів, яким не вдалося або не хотілося довго залишатися в країні, переважна більшість – фахівці високої кваліфікації.

Дослідники IW зробили однозначний висновок – Німеччині необхідно кардинально міняти свою міграційну політику. Реформи в цьому напрямку зроблять країну більш привабливою для іноземних фахівців і будуть протистояти негативним наслідкам демографічних змін.

Більшість іноземних громадян, які приїжджали до Німеччини, перебували в країні протягом тільки декількох місяців. При цьому 850 тисяч – громадяни країн Європейського союзу. Велику роль в інтеграції іноземців відіграють особисті обставини. За даними дослідників, тільки 9 відсотків тих, хто відчуває себе, як вдома, планують їхати на батьківщину. Чужими в Німеччині відчувають себе 27 відсотків трудових мігрантів.

Серед найважливіших причин, які сприяють тому, що людина залишається в країні – сім’я. Сім’ї з дітьми їдуть значно рідше, ніж холостяки і бездітні. Вони також висловлюють більше бажання отримати німецький паспорт.

На думку автора дослідження Відо Гайс-Тенея, «якщо обоє батьків працюють, а діти вчаться, то набагато легше утримувати висококваліфікованих працівників в країні тривалий час».

Нагадаємо, очікується, що 19 грудня німецький Бундестаг розглядатиме законопроект, який передбачає зняття обмежень на працевлаштування для громадян країн, які не входять до Євросоюзу.

Джерело: www.eurabota.ua

19.12.2018