Не все так добре у них з зарплатами, як бачиться з України

Вчителі в Польщі днями оголосили акцію протесту. Вимога проста – підвищити зарплату на 1000 злотих.

Заробітні плати польських вчителів у рази більші, ніж українських, але все-таки вони в рази менші, ніж в середньому по країні. Незадоволені цим фактом польські працівники середньої освіти оголосили, що розпочинають акцію протесту.

Головною вимогою педагогів – підвищення заробітної плати на 1000 злотих, що за сьогоднішнім курсом становить 232 євро. Виходить, якщо польський уряд виконає вимогу вчителів, то їх середня зарплата виросте наполовину, на сьогодні по курсу вона становить 470 євро.

Голова Спілки польських вчителів Славомир Броняж заявив, що «середня зарплата становить близько 5000 злотих (тисячі сто шістдесят два євро). Диспропорція між зарплатою вчителів і загальним рівнем заробітків у Польщі, на жаль, збільшується».

Польські вчителі вимагають від свого уряду більшої надбавки, ніж отримують українські працівники середньої освіти. Згідно з оновленими даними Держстату України, середня заробітна плата вчителя становить 6 500 гривень (205 євро), правда, різниця із середньою зарплатою набагато менша – всього 3 500 гривень.

Тож не дивно, що за даними Міністерства освіти і науки України, середній вік вчителів стрімко збільшується, зростає число педагогів, які працюють на пенсії, оскільки не вистачає фахівців. Студенти-педагоги, які закінчують навчання не поспішають влаштовуватися на роботу, де вони перші п’ять років отримуватимуть всього на 500-700 гривень більше, ніж техперсонал.

Нагадаємо, раніше ми писали про новий законопроект угорського уряду, який передбачає істотне збільшення годин понаднормової роботи. Проти цього в Будапешті 8 грудня почалися масові протести невдоволених працівників.

Джерело: www.eurabota.ua

20.12.2018