Хочеш, щоб польський роботодавець не обдурив – вчи польську мову

На жаль, в Польщі права українських заробітчан систематично порушуються нечесними роботодавцями, які користуються тим, що багато українців спочатку погано знають або зовсім не знають польську мову.

Для того, щоб захистити інтереси трудових мігрантів, які працюють в Польщі, українці вже організували два профспілки.

Часті випадки, коли роботодавець замість зарплати виплачує мінімальний аванс, якого вистачає тільки на їжу, а потім просто зникає, коли потрібно виплачувати зароблені гроші. Більшість ошуканих українців працювали нелегально, але між тим представники профспілок розповідають, що серед «кинутих» українських заробітчан у Польщі збільшується число тих, які думають, що працюють легально: «Вони туди поїхали з якимись запрошеннями, з якимись візами. Приїхали, підписали там угоди і працюють на заводі. Через півроку з’ясовується, що людина працювала нелегально, угоди не були зареєстровані. На жаль, таких випадків зараз дуже багато », – розповів голова профспілки «Трудова солідарність» Віталій Махинько.

Обманюють українців в Німеччині, Чехії, скарги надходять навіть з Португалії, куди наплив наших громадян останнім часом почав скорочуватися. Знання мови або наймання кваліфікованого перекладача – гарантія того, що роботодавець не обдурить працівника. Однак, в більшості випадків українцям доводиться ризикувати і підписувати трудові договори, не знаючи, що в них написано насправді.

У соцмережах люди створюють сторінки, де публікують «чорні списки» роботодавців, іноді це єдина можливість проінформувати інших і застерегти їх від помилок.

Нагадаємо, згідно зі звітом «ManpowerGroup», 13 відсотків польських компаній планують в першому кварталі 2019 року збільшити кількість співробітників.

Джерело: www.eurabota.ua

19.12.2018