В Архангельській лікарні лікарі не знали, що рятують жертв радіоактивного опромінення

Персонал обласної клінічної лікарні в Архангельську не був проінформований про те, що постраждалі від вибуху на військовому полігоні сильно опромінені, і необхідно стежити за тим, щоб вони не поширювали забруднення далі – повідомляє газета Moscow Times

60 лікарів і інший медичний персонал, який мав контакт з потерпілими, були доставлені по повітрю в Москву для термінового обстеження. У м’язовій тканині одного з лікарів виявлено продукт ядерного ділення, уран-235, радіоактивний ізотоп цезію-137, але «йому не повідомили про кількість або концентрацію цього ізотопу»

8 серпня в Архангельську лікарню поступили троє оголених чоловіків, загорнутих в прозору фольгу, які були зображені як жертви невстановленого «радіоактивного вибуху». Однак не було пояснено, що слід робити при наданні їм допомоги.

Всі комп’ютерні записи по цій справі були стерті співробітниками Федеральної служби безпеки (ФСБ), які прибули на наступний день.

Двоє з трьох постраждалих померли по дорозі в аеропорт, звідки вони повинні були бути доставлені в Москву. ФСБ доручила всім, хто брав участь у порятунку опромінених, підписати обіцянку, що вони нічого не повідомлять про це », – цитує Moscow Times з посиланням на медичні джерела.
«Минуло 33 роки, а наш уряд нічого не навчилися. Вони все ще намагаються приховати правду », – сказав газеті лікар з Архангельська, маючи на увазі маскування реальних масштабів аварії на Чорнобильській АЕС.

«Впливу цезію-137 легко уникнути – все, що вам потрібно зробити, це ретельно вимити пацієнта. Проте, лікарі піддавалися опроміненню, тому що їм не сказали, що відбулося », – підкреслив Юрій Дуброва, фахівець з радіаційного захисту в університеті Лестера, в інтерв’ю Moscow Times.

Згідно з офіційною інформацією, 8 серпня на російському флоті в районі селища Ніонокса на Білому морі вибухнув атомний ракетний двигун, в результаті якого загинули п’ять експертів в області озброєнь, які брали участь в його випробуваннях.