Доведено: собаки виявляють коронавірус швидше, ніж тести ПЛР

“Собаки, що працюють в аеропорту Вантаа в Гельсінкі, гарантують «майже 100%» виявлення коронавіруса набагато раніше, ніж тести ПЛР, що підтверджено експериментом вчених”,- повідомляє ТАСС.

В ході випробувань пройшло перевірку близько 100 пасажирів на день з тваринами. Новоприбулих попросили вишикуватися в лінію і витерти обличчя серветкою. Потім поклали в банку і дали собакам понюхати. Тварин дресирують показувати можливе зараження певними рухами. Якщо собака попереджає персонал про позитивний результат тесту, пасажир проходить тест ПЛР.

На сьогоднішній день в експерименті взяли участь близько 2200 пасажирів і 16 собак, які працюють позмінно. Туристи проходять «собачий тест» добровільно, і, за словами Анни Хільмі-Бьеркман з Гельсінського університету, використання службових собак може стати дешевою і швидкою альтернативою більш дорогим ПЛР-тестам в аеропортах.

«Ми знаємо, що респіраторні захворювання, такі як COVID-19, змінюють запах тіла, тому дуже висока ймовірність, що собаки його виявлять», – сказав професор Джеймс Логан, голова Лондонської школи контролю захворювань.