Чехія стає для українців другою Польщею

Високий рівень заробітних плат в Чехії все більше приваблює українських трудових мігрантів.

Для українців, яким набридло роками і десятиліттями працювати буквально за копійки на українських підприємствах і не мати ніякої можливості пожити більш-менш нормально, працевлаштування за кордоном – реальний вихід із ситуації. Традиційно більшість наших співгромадян вважає за краще шукати роботу в Польщі.

Однак останнім часом багато з тих, хто розглядає різні вакансії за кордоном, в якості країни для працевлаштування вибирають Чехію. Основною і головною причиною є те, що рівень заробітних плат у цій центральноєвропейській країні набагато вищий, ніж в Польщі. Є деякі нюанси з досить тривалою процедурою оформлення всіх необхідних для роботи документів, але це для багатьох вже не є аргументом, щоб відмовитись від роботи в Чехії.

Згідно зі статистичними даними, протягом 2018 року українців в Чехії стало більше на 13,2 тисяч. Це найбільший приріст у порівнянні з іншими іноземними громадянами. За даними Чеського статистичного управління, співвідношення іноземців, які виїхали і в’їхали до Чехії в 2018 році склало 38,6 тисяч чоловік. У минулому році зафіксовано рекордний показник імміграції – 58 тисяч нових жителів країни.

Слід зазначити, що чеський парламент схвалив зміни до закону про перебування іноземців. Важливі зміни стосуються надання термінових робочих віз і проходження інтеграційних курсів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що уряд Чехії розробляє спеціальні програми, щоб спростити процес працевлаштування українських трудових мігрантів.

Згідно з даними Міського інституту планування та розвитку (IPR), в Празі працюють близько 200 тисяч іноземців. Їх чисельність становить 20 відсотків від загального числа всіх працівників.