Ассанж: я не можу говорити зі своїми адвокатами, вони шпигують за мною

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж сказав сьогодні, що він відчував себе нездатним прийняти участь в своїй власній справі про екстрадицію в США, оскільки побоюється, що за його розмовами з адвокатами стежать.

Я не можу вільно розмовляти з охороною, тому що вони шпигують за нами. Ціла група людей підслуховує нас. Я не можу безпечно дати свої інструкції моїм адвокатам.

Британія не повинна відправляти Джуліана Ассанжа в США, тому що угода між двома країнами забороняє екстрадицію при пред’явленні політичних звинувачень. Про це раніше говорили адвокати Ассанжа під час триваючого слухання в Лондоні з приводу його екстрадиції до суду США.

48-річному засновнику WikiLeaks було пред’явлено звинувачення по 18 пунктам, у тому числі за проникнення в комп’ютерні системи уряду США і порушення законів про шпигунство шляхом публікації тисяч секретних документів.

На третій день слухання Едвард Фіцджеральд, адвокат Ассанжа, заявив, що видача за політичні злочини не була дозволена угодою між США і Великобританією за 2003 рік. Якщо немає випадків тероризму або насильства, вас не повинні видавати за політичний злочин, підкреслив Фітцджеральд в суді.

Слухання тривають.

Лондонська поліція заарештувала Ассанжа в квітні 2019 року в еквадорському посольстві за порушення наказу постати перед британським судом в зв’язку з проханням Швеції про його екстрадицію. У травні суд засудив Ассанжа до 50 тижнів позбавлення волі за порушення грошової гарантії, пов’язаної зі звинуваченнями Швеції в сексуальному насильстві, які згодом були відкликані.

Поліція увійшла в еквадорський посольство після того, як Кіто відкликав статус біженця Ассанжа, закінчивши його семирічне перебування в дипломатичній місії.