Росія розмістила стратегічні бомбардувальники поблизу Аляски

Росія повідомила, що вона розгорнула два бомбардувальники Ту-160, здатних нести ядерну зброю на борту, в далекосхідному регіоні в безпосередній близькості від Аляски. За даними російських ЗМІ, Москва хоче показати, що у неї може бути ядерна зброя поряд з США.
Міністерство оборони заявило, що обидва літаки пролетіли 6000 км від бази на заході країни і до міста Анадир, столиці Чукотського автономного округу.
На своєму сайті «Російська газета» підкреслює, що від Анадиря до кордонів Аляски всього 600 км, і Ту-160 здатний пролетіти це відстань за 20 хвилин.
Міністерство оборони Росії пояснило, що в рамках навчань 10 літаків Ту-160 і Ту-95МС і Іл-78 вже були випробувані в інших частинах країни.
Стратегічний бомбардувальник Ту-160, званий в Росії «Білим лебедем», являє собою надзвуковий літак, виробництво якого почалося ще за існування Радянського Союзу. Це найважчий військовий літак у світі, він може нести на борту 12 ядерних ракет малої дальності і здатний долати дистанцію в 12000 км без дозаправки.
Модель Ту-160 на даний час проходить модернізацію, і до 2027 року очікується, що 10 примірників модернізованої версії будуть на озброєнні РФ. Виробник літаків гарантує, що поліпшена версія буде більш ефективною, буде мати краще озброєння, а також будуть поліпшені системи навігації та авіоніки.
У минулому році аеропорт Анадир модернізували. На даний час він готовий прийняти літаки, більші, ніж Ту-160.