Австрійська поліція проводить вибіркову перевірку на Covid, блокуючи нещеплених

Як повідомляє CNBC, Австрія ввела нові заходи, щоб заблокувати близько 2 мільйонів нещеплених людей, яким загрожує штраф, якщо вони не дотримуються правил.

Ті, хто не повністю вакцинований проти Covid-19, знову опинилися в блокаді з понеділка, коли федеральна поліція зупиняла людей у ​​громадських місцях, щоб перевірити їх статус вакцинації.

Невакциновані люди, які порушують правила блокування, стикаються зі штрафом до 500 євро (567 доларів США), а будь-хто, хто відмовляється виконувати перевірки статусу вакцини, може бути оштрафований на 1450 євро.

Нові обмеження поширюються усім осіб старше 12 років, які отримали двох доз вакцини. Люди, які нещодавно вилікувалися від вірусу, звільнено від обмежень.

Для відвідування громадських місць, таких як ресторани, перукарні та різдвяні ярмарки, необхідний повний доказ вакцинації. У Відні діти віком від шести років повинні будуть скласти негативний тест на Covid, щоб їм дозволили відвідувати ці громадські місця.

Тільки вакцини, схвалені європейським медичним регулятором – Pfizer-BioNtech, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson та Moderna – будуть прийняті австрійською владою для підтвердження статусу вакцинації.

Вакцинація значно знижує ризик госпіталізації та смерті.

За даними Університету Джонса Хопкінса, за вихідні кількість нових випадків зараження вірусом в Австрії досягла рекордного рівня – 13 152 за один день. У понеділок у країні зареєстровано 11 889 нових випадків зараження.

Близько 65% населення Австрії повністю вакциновано, що дає країні другий найнижчий рівень вакцинації у Західній Європі після Ліхтенштейну.

Оголошуючи про нові обмеження на блокування прес-конференції в неділю, канцлер Австрії Олександр Шаленберг заявив, що ці правила «дуже послідовно і з санкціями» контролюватимуть поліцейські.

«Ситуація з коронавірусом в Австрії серйозна, і четверта хвиля щойно завдала нам шкоди. Кількість нових випадків зараження в Австрії вище, ніж будь-коли раніше», – сказав він репортерам. “Єдиний спосіб розірвати це порочне коло пандемії – це вакцинація”.

Міністр внутрішніх справ Карл Нехаммер заявив у Твіттері у вівторок, що лише у понеділок в Австрії було проведено близько 15 тисяч поліцейських перевірок.

«Виявлено та покарано близько 120 порушень», – сказав він, додавши, що громадськість продемонструвала високий рівень співпраці з владою.

Незважаючи на впевненість законодавців у тому, що австрійська поліція готова забезпечити дотримання блокади, цю політику критикували як таку, що важко реалізується.

Невакцинованим людям, як і раніше, дозволяється залишати свої будинки з кількох причин, таких як покупка продуктів, поїздка на роботу, за умови, що тест на вірус негативний, або через участь у релігійних обрядах.

Блокада також зустрічає опір із боку третьої за величиною політичної партії Австрії, правої Партії свободи, яка назвала цей крок «системою коронного апартеїду» та планує протестувати проти обмежень у Відні у суботу.

Лідер партії Герберт Кікл заявив у понеділок у Facebook, що має позитивний результат на коронавірус і що його буде поміщено в карантин на цей захід.