Маас: Німеччина несе відповідальність за Другу світову війну і Холокост

Тільки Німеччина відповідальна за початок Другої світової війни. Той, хто намагається описати інших як злочинців, переписує історію і розділяє Європу. Про це йдеться в спільній статті міністра закордонних справ Німеччини Хейко Мааса і німецького історика професора Андреаса Віршінга, опублікованій в Der Spiegel з нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни.

«8 травня» стало Днем визволення мільйонів безправних і переслідуваних, Днем пам’яті жертв, перемогою над беззаконням. Німці заплатили ціну за те, що 30 січня 1933 року відбулося призначення Адольфа Гітлера на посаду канцлера і не змогли позбутися від націонал-соціалізму самостійно.

«Минуле Німеччини показує небезпеку ревізіонізму, який замінює раціональне мислення національними міфами», – пояснили Маас і Віршінг.

Вони закликають до обережного ставлення до історії і нагадують, що більшість колишніх радянських республік і країн Західної коаліції проводять святкування і військові паради в річницю закінчення війни, але, вітають один одного Польща, країни Балтії і деякі інші європейські країни зі змішаними емоціями.

«Радість перемоги над націонал-соціалізмом пов’язана з початком нової форми свободи»,- кажуть Маас і Віршінг.

Вони відзначають, що Німеччина, з огляду на її минуле, повинна чітко викласти свої погляди, коли «нападники стають агресорами, а жертви – злочинцями».

«Постійна спроба в останні місяці переписати історію таким безсоромним чином вимагає від нас чіткої позиції, яка зовсім не є необхідною в світлі незаперечного історичного факту – тільки Німеччина почала Другу світову війну, напавши на Польщу», – сказали Маас і Віршінг.

«І тільки Німеччина несе відповідальність за злочини Голокосту. Ті, хто сумнівається в цьому і зображують інші країни, як злочинців, несправедливо ставляться до жертв. Вони використовують історію в своїх корисливих цілях і розділяють Європу », – йдеться в статті.

«Будь-хто, хто намагається покласти край цій частині німецької історії, не тільки знущається над жертвами, але й позбавляє німецьку політику довіри»,- сказали Маас і Віршінг.

8 травня відзначається в Німеччині як День звільнення від націонал-соціалізму і закінчення Другої світової війни в Європі. 9 травня 1945 року о 10:43 ранку в Берліні був підписаний Акт про повну і беззастережну капітуляцію нацистської Німеччини. Дати офіційного оголошення глав держав про підписання капітуляції – 8 травня в Європі і 9 травня в СРСР.