“Фігаро”: між Росією та Польщею розв’язалася війна пам’яті

Між Росією та Польщею розв’язалася “війна пам’яті”, пише французьке видання «Фігаро». Обидві країни обмінюються нападками щодо перемоги над нацизмом, Другою світовою війною, її ходом і наслідками для Східної Європи, нагадує на своїх сторінках газета.

Володимира Путіна не запросили у понеділок до Польщі на пам’ятний захід з нагоди 75-ї річниці визволення Освенцима, при тому, що концтабір був звільнений Червоною Армією. А президент Польщі Анджей Дуда відмовився від присутності на форумі з нагоди річниці в Єрусалимі минулого тижня, тому що Путін повинен був виступити там, звинувативши його в переписуванні історії.

“Війна пам’яті” між Росією та Польщею, а в ширшому сенсі – між Москвою і її східноєвропейськими сусідами, знаходиться в самому розпалі. Не проходить і тижня без офіційних або “експертних”, часом неймовірно гнівних заяв з одного й іншого боку, що розпалюють неприборканий вогонь. А тим часом наближається 9 травня, 75-та річниця Перемоги над нацизмом, зазначає французьке видання.

Журналіст польської газети “Виборча” пояснює відмову Анджея Дуди брати участь в Єрусалимському заході, прагненням отримати політичну підтримку виборців польської ультраправої конфедеративної партії, які, як передбачається, мають упереджене ставлення до Ізраїлю і євреїв. “Однак у цьому випадку безпосередній інтерес до виборів президента Дуди суперечить довгостроковим інтересам Польщі”, – попередила вона.

“Польські політики поводяться легковажно, легковажно ганьблять свою країну”, – цитує російське видання «Лента» коментар сенатора Москви Сергія Цекова, після заяви Ярослава Качиньського, лідера партії «Право і справедливість». 25 січня Качиньський сказав, що Варшава хотіла б отримати грошову компенсацію за шкоду, заподіяну Другою світовою війною, не тільки від Німеччини, але і від Росії, нагадує електронна газета.

“Саме Росія відновила Польщу, зруйновану війною”, – зазначив Цеков.

“Країна заплатила нам за звільнення Польщі від нацизму життями 600 000 бійців Червоної Армії. Саме завдяки їм Польща сьогодні існує як держава”, – відповів Качиньський через Facebook в посольстві Москви у Варшаві.

“Український лідер Володимир Зеленський став на бік Польщі в питанні Другу світову війну. Київ і Варшава зуміли зблизити свої позиції в історичних питання», – пише «Коммерсантъ» в заголовку. Участь Зеленського в річниці визволення Освенцима стала головною подією його робочого візиту до Польщі. У статті йдеться, що український президент однозначно прийняв сторону Варшави в історичній суперечці з Москвою.

“Польща і польський народ першими відчули на своїх плечах змову між тоталітарними режимами. Це призвело до початку Другої світової війни і дало нацистам можливість активувати смертоносний маховик Голокосту», – сказав він. Фактично Зеленський визнав, що Німеччина і Радянський Союз несуть спільну відповідальність за початок війни. “Підставою для згуртування Києва і Варшави залишається їх дружбою проти Росії”, – додала російська газета.