ЄС створює гуманітарний повітряний міст

Єврокомісія створила гуманітарний повітряний міст ЄС для транспортування до деяких з найбільш критичних районів світу гуманітарних працівників і предметів першої необхідності в зв’язку з кризою коронавіруса.

Янез Ленарчич, комісар з антикризового управління, сьогодні здійснює свій перший рейс до Бангі і зустрінеться з Його Високоповажністю Фостеном-Аркандж Туадером, президентом Центральноафриканської Республіки, а також з гуманітарними організаціями.

Перший рейс ЄС у співпраці з Францією вилітає з Ліона і доставить близько 60 гуманітарних працівників з різних НУО та 13 тонн гуманітарної допомоги. У найближчі дні буде відправлено ще два гуманітарних вантажних рейса, які доставлять в цілому 27 тонн гуманітарних вантажів. Громадяни ЄС і інші пасажири будуть репатрійовані на зворотних рейсах з Центральноафриканської Республіки.

Як працює гуманітарний повітряний міст ЄС:

– Спільними зусиллями Комісії та держав-членів. Комісія фінансує повітряні перевезення за рахунок рейсів з держав-членів в пропоновані пункти призначення і з них, де це можливо, в поєднанні з рейсами по репатріації і ротації гуманітарного персоналу.

– Гуманітарний персонал з національних адміністрацій, НУО або установ ООН може скористатися цим механізмом.

– Комісія фінансує 100% транспортних витрат, в той час, як партнери по ЄС несуть відповідальність за надання гуманітарних вантажів.