Кіно під час пандемії: ні поцілункам на екрані?

Пандемія коронавіруса також паралізувала кіноіндустрію, яка готується до перезапуску. “Фільми будуть зніматися знову, але при суворих карантинних заходах”, – повідомляє Deutsche Welle. Але чи реально це на знімальному майданчику?

Якби Кларк Гейбл і Вівіан Лі, як Ретт Батлер і Скарлетт О’Хара, не мали права торкатися, хіба «Віднесені вітром» мали б такий же успіх і стали б класикою світового кіно?

Актори грають часто поруч один з одним, не тільки в романтичних сценах, а й в постановках скандалів, бійках і багато іншого. «Було б шкода, якби в майбутньому було менше еротичних сцен. Це відноситься і до інших ситуацій: людська близькість – це те, що ми описуємо. Без неї неможливо», – каже сценарист Себастьян Андре.

Вони беруть приклад з Бундесліги. «Ми багато чому навчилися у гравців, їх ситуація схожа з ситуацією під час зйомок: перед камерою і за нею є команди, для яких застосовуються різні правила». Якщо відстань в одній сцені не може підтримуватися більш хвилини, актори повинні бути поміщені в карантин. «Усі працівники повинні регулярно перевірятися на коронавірус», – сказав продюсер фільму Ніко Хоффман.

Актори через карантин втрачають свої проекти. “Вартість проектів також зросла”, – говорить Ніко Хоффман. “Вимірювання температури, ведення протоколу з контактами, суворе дотримання гігієнічних заходів. Робочий час збільшується на 20%, що збільшує витрати», – пояснює він.

Всі професійні групи, що працюють в кіноіндустрії, стикаються зі схожими проблемами. «Проекти постійно відкладаються», – сказав Мейєр. Часто є тільки порожні обіцянки без реальних контрактів.

Авторські гонорари виплачуються в розстрочку. Зазвичай остання і найбільша сума надходить в перший день зйомок. “Телеканали заплатили гроші, хоча постановки були відкладені”, – говорить сценарист Себастьян Андре.

У нас триває інтенсивне написання сценаріїв, тому що рано чи пізно вони будуть зняті і знову знадобиться матеріал. «Крім того, написання – найменш небезпечна частина фільму. Ми все одно працюємо вдома», – сказав сценарист.

Що станеться, якщо актор або актриса серйозно захворіють на знімальному майданчику і потребують інтенсивного лікування? Найбільш гостра проблема для працівників галузі полягає в тому, що жодна страховка не покриває звільнення через випадок коронавіруса.

Через це кілька тижнів тому понад 100 працівників галузі направили листа міністрам економіки та культури Німеччини Петеру Альтмайер і Моніці Грютерс. «Кожна зйомка перетворюється на бомбу сповільненої дії», – писали вони, закликаючи створити фонд для використання в разі зупинки зьомок. «Союз продюсерів веде переговори з Монікою Грютерс про створення такого фонду, щоб зьомки можна було продовжувати», – говорить Ніко Хоффман.