“Газпром” відновлює транзит газу через Польщу

Транзит газу через польську ділянку газопроводу “Ямал-Європа” (з’єднує Росію та Західну Європу) відновився після чотириденного відключення. Про це свідчать дані оператора Gascade, який приймає сировину на території Німеччини.

Сьогодні з 6:00 до 7:00 годин із зарезервованих 36,1 мільйона було викачано 24,5 мільйона кіловат-годин. Таким чином, зарезервована потужність трубопроводу використовується приблизно на 68%.

Контракт на транзит російського газу через територію Польщі закінчився 16 травня, а з 17 травня прокачування на польській ділянці «Ямал-Європа» здійснюється тільки після проведення тендерів. У травні резервування пропускної здатності вироблялося щодня, а тендери на весь червень і третій квартал проводилися заздалегідь, при цьому зарезервовано 94% і 80% пропускної здатності трубопроводу відповідно.

Представник “Газпрому” Сергій Купріянов заявив, що, незважаючи на закінчення контракту, постачання газу через Польщу так чи інакше будуть тривати.

Пізніше він підкреслив, що «Газпром» буде використовувати газопровід «за запитом». У свою чергу представник польського уряду по енергетичній інфраструктурі Пітер Наїмський заявив, що країна розраховує зберегти обсяги поставок російського газу через Польщу.