Саакашвілі погодився припинити голодування

“Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі оголосив, що припинить голодування, якщо його переведуть до цивільної клініки з тюремної лікарні. Про це повідомила його адвокат Ніка Гварамія”, – повідомляє RFE. Проте міністр юстиції Раті Брегадзе відхилив запит.

10 листопада Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) закликав Саакашвілі припинити голодування, яке почалося 1 жовтня, відразу після того, як його було заарештовано після прибуття до Грузії після восьмирічної відсутності. ЄСПЛ також закликав уряд Грузії поінформувати про стан здоров’я Саакашвілі, а також лікування в тюремній лікарні. ЄСПЛ також заявив, що влада Грузії має забезпечити безпеку Саакашвілі під час утримання під вартою та надати їй адекватну медичну допомогу в період відновлення після голодування.

Саакашвілі та його прихильники заявили, що 8 листопада влада перевела його до тюремної лікарні зі слідчого ізолятора в Руставі неподалік Тбілісі, проти його волі. На відео видно, як Саакашвілі проти його волі тягнуть із машини швидкої допомоги до камери. Уповноважений з прав людини в Грузії Ніно Ломджарія назвала докази того, що Саакашвілі був переведений під хибним приводом і проти його волі, зазначивши, що Пенітенціарна служба поширила неправильну версію інциденту.

Опозиція організувала акції протесту за визволення колишнього президента.