Прем’єр-міністр Австралії спростував звинувачення Макрона у брехні

“Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заперечував публічну брехню і сказав, що може мати справу зі звинуваченнями в нечесності, зокрема з боку президента Франції Еммануеля Макрона”, – повідомляє AFP.

Цього місяця Макрон звинуватив австралійського лідера у брехні йому про багатомільярдний контракт на підводний човен з Австралією, який був розірваний без попередження у вересні.

В останній момент Макрон повідомив, що Австралія таємно уклала угоду про покупку атомних підводних човнів під час переговорів із США та Великобританією.

Колишній прем’єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл, шалений суперник тієї ж консервативної Ліберальної партії, сказав, що Моррісон мав репутацію брехуна.

Зауваження Моррісона стали основним предметом дебатів в австралійській політиці та потенційною слабкістю, оскільки він досягає другого терміну на виборах, які відбудуться у травні наступного року.

Моррісон сказав, що такі звинувачення не відволікають його і він переконаний, що прийняв правильне рішення, розірвавши угоду з французькими підводними човнами для захисту національної оборони Австралії.

“Мене не злякав той факт, що це може засмутити деяких людей і зіпсувати деякі пір’я”, – сказав він, наголосивши, що американські технології створення атомних підводних човнів не передавалися іншим країнам з 1958 року.

Нагадаємо, Моррісон раніше запевнив, що Макрон ще у червні заявив, що контракт на французькі підводні човни не відповідає потребам його країни. Я ясно дав зрозуміти, що ці підводні човни не можуть задовольнити наші стратегічні інтереси і ми повинні знайти рішення на горизонті наших національних інтересів.

У середині вересня Австралія оголосила, що відмовилася від французьких дизельних підводних човнів на користь атомних підводних човнів після приєднання до нового оборонного альянсу з Великобританією та США під назвою AUKUS.

Пакт широко сприймається як спроба протидіяти зростаючому впливу Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.