Тайвань бачив спробу китайських військових вичерпати його, але може відповісти

“Китайські військові намагаються виснажити збройні сили Тайваню своїми місіями, що повторюються, біля його кордонів, але Тайвань зміг відреагувати. Про це запевнив міністр оборони Тайбея після відновлення активності китайських ВПС”, – повідомляє «Рейтер».

Учора Тайвань знову підняв винищувачі після того, як 27 літаків китайських ВПС повторно увійшли до його розпізнавальної зони протиповітряної оборони.

«Їх намір у тому, щоб повільно вичерпати сили, щоб ви знали, що у нас є ця сила», – сказав журналістам міністр оборони Чіу Го-чен у кулуарах парламентського брифінгу, коли його запитали про останнє вторгнення.

«Наші національні сили показали, що хоча у вас є ці сили, у нас є контрзаходи», – наполягав він.

Тайвань уже рік чи більше скаржився на повторювані місії китайських ВПС біля демократично керованого острова і у своїй розпізнавальній зоні ППО – не в територіальному повітряному просторі, а в ширшій зоні, яку Тайвань контролює та патрулює, щоб дати йому більше часу реагувати на будь-які погрози.

Тайвань, який Пекін оголошує своєю територією і не відкидає його силового захоплення, називає дії Китаю війною в «сірій зоні».

Чіу, який охарактеризував ситуацію як «дуже серйозну», сказав, що Тайвань продовжить аналіз типів літаків, які Китай використовує для інформування планів на майбутнє.

За заявою міністерства оборони Тайваню, остання китайська місія включала 18 винищувачів плюс п’ять бомбардувальників із ядерною зброєю H-6, а також незвичайний літак-заправник Y-20.

Згідно з картою, наданою міністерством, бомбардувальники та шість винищувачів вилетіли на південь з Тайваню в канал Баші, який відокремлює острів від Філіппін, потім у Тихий океан, перш ніж вирушити назад до Китаю.

Ці літаки супроводжувалися літаком-заправником, що свідчить про те, що Китай заправляв винищувачі ближньої дії – навичка, над якою ВПС країни все ще працюють, щоб розвивати свою міць за межі узбережжя Китаю.

За повідомленням міністерства, Тайвань направив винищувачі, щоб запобігти китайським літакам, тоді як ракетні системи були розгорнуті для їх спостереження.

Китай заявляв, що такі місії призначені для захисту суверенітету країни.