Радник США: “Суперництво з Китаєм не повинно спровокувати нову холодну війну”

“Конкуренція між США та Китаєм в Індо-Тихоокеанському регіоні не повинна перерости у нову холодну війну”, – заявив радник із національної безпеки США Джейк Салліван.

Раніше президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Азіатсько-Тихоокеанський регіон не повинен повертатися до напруженості часів холодної війни і застеріг від створення невеликих геополітичних кіл.

У відеозв’язку з австралійським Інститутом Лоуї Салліван сказав, що Сполучені Штати відмовилися від Афганістану, щоб зробити більшу увагу на Індо-Тихоокеанський регіон, де вони хотіли звести до мінімуму можливість конфлікту.

Відповідаючи на запитання, Салліван прагнув зменшити побоювання щодо ризику нової холодної війни з Китаєм.

«Усі ці розмови про те, що Сполучені Штати та Китай вступають у конфлікт та нову холодну війну… у нас є вибір не робити цього», – сказав Салліван.

Ми можемо продовжити те, що президент Байден називає «сильною конкуренцією», в якій ми конкуруватимемо у багатьох галузях, включаючи економіку та технології, та відстоюватимемо наші цінності. Однак ми також визнаємо, що Китай буде фактором міжнародної системи у найближче майбутнє», – додав він.

Салліван також сказав, що стратегія США щодо створення «мережі альянсів» у всьому світі привела до угоди з Австралією та Великобританією про спільне використання технологій для атомних підводних човнів, спільну роботу з Австралією, Індією та Японією над постачанням вакцин проти коронавірусу та встановлення Рада з ЄС, щоб конкурувати з Китаєм у нових технологіях.