Регіонального лідера Каталонії Кіма Торру відсторонили від посади

Регіональний лідер Каталонії Кім Торра знаходиться на межі усунення з посади після того, як іспанська виборча комісія постановила, що він більше не може балотуватися в якості члена регіонального парламенту, повідомляє Politico.eu.

Слід нагадати, що в грудні минулого року Верховний суд Каталонії відмовив йому в праві займати державні посади протягом 18 місяців.

Виборча комісія, що складається з восьми суддів Верховного суду і п’яти вчених, призначених політичними партіями, 3 січня прийняла рішення про відсторонення Кіма Торре зі складу регіонального парламенту, що несе за собою втрату президентської посади.

Цей крок пов’язаний з рішенням Торри не прибирати сепаратистські символи з громадських будівель під час виборчої кампанії.

Згідно каталонському законодавству, членство в регіональному парламенті є необхідною умовою для вступу на посаду президента Каталонії. Проте, Торра стверджує, що закон не визначає, чи повинен президент залишатися регіональним лідером протягом усього терміну його повноважень.

У заяві каталонського уряду після термінового засідання його кабінету Торра звинуватив виборчу комісію в здійсненні повноважень, які їй не належать. Він сказав, що подасть апеляцію на рішення, яке він назвав «авторитарним і абсолютно неправильним».

«Вдруге робиться спроба усунути каталонського президента від посади в Мадриді», – сказала Торра, наполягаючи на тому, що каталонський парламент є єдиною установою, уповноваженою звільнити його з посади президента регіону.