89 відсотків французів вважають, що їхня країна переживає соціальну кризу

За даними опитування Viavoice для газети «Звільнення», майже дев’ять з десяти французів вважають, що їхня країна переживає соціальну кризу. Більшість респондентів також вважають, що президент Еммануїл Макрон не розуміє проблем суспільства.
Через рік після створення руху «жовтих жилетів» і проведення страйків проти пенсійної реформи, французи розчаровані і не довіряють політикам. Пенсійна реформа, заборгованість державним лікарням, погане фінансове становище студентів, відсутність роботи, висока вартість життя, зростання соціальної нерівністі і зниження рівня громадських послуг є основними причинами скарг респондентів.
46 відсотків респондентів заявили, що Франція «безумовно» переживає соціальну кризу. Всього 1 відсоток респондентів заявили, що у Франції «взагалі немає кризи», а близько 8 відсотків – «швидше за все, немає».
69 відсотків вважають високу вартість життя серйозною проблемою. 51 відсоток вважає, що найбільш проблематичною є зростаюча соціальна нерівність. Також було відмічено погіршення рівня державних послуг. У свою чергу, безробіття, яке уряд обіцяв систематично скорочувати, соціальною проблемою називають лише 37 відсотків французів.
Нові професійні групи все частіше наважуються висловити своє невдоволення політикою уряду і своїм соціально-економічним становищем. Профспілки в транспортному, енергетичному і державному секторах, в тому числі в сфері освіти, пожежних і парамедиків, деякі співробітники Air France, студентські організації та навіть юристи оголосили, що вони приєднаються до протестів 5 грудня.
В опитуванні 50 відсотків респондентів висловилися на підтримку «жовтих жилетів», хоча тільки 12 відсотків вважають, що цей рух ефективний в боротьбі за права громадян.
87 відсотків підтримали вимоги протестів лікарів і медперсоналу, а 62 відсотки були проти пенсійної реформи, запропонованої адміністрацією Макрона.
Французький президент, який ініціював в цьому році великі загальнонаціональні дебати про майбутнє країни і потреби її громадян і пообіцяв близько 17 мільярдів євро для виконання деяких вимог «жовтих жилетів», не отримав підтримки серед своїх співвітчизників. Більшість вважає, що глава держави не розуміє соціальні проблеми (64 відсотки). 70 відсотків респондентів стверджують, що президент повинен змінити свою економічну і соціальну політику.
І все ж, 31 відсоток співвітчизників висловили підтримку Макрона, що є кращим результатом, ніж при опитуванні в грудні 2018 року, коли його підтримали 23 відсотки земляків.
На політичну опозицію французи теж не покладають великих надій. 60 відсотків громадян не довіряють Марін Ле Пен, главі вкрай правого Національного союзу (колишній Національний фронт). Всього 16 відсотків довіряє Жан-Люку Меленшону, лідеру вкрай лівої лівої Непохитною Франції. Глава соціалістів Олів’є Форе користується підтримкою 10 відсотків громадськості.
Опитування проводилося за репрезентативною вибіркою з 1003 чоловік.