Забруднення нафтою в трубопроводі Дружба було навмисним

«Чотири людини були заарештовані за навмисне забруднення російської нафти, що йде по трубопроводу «Дружба», – заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак. Він підтвердив, що матеріали кримінальної справи направлено до прокуратури.

«У Міненерго Росії розраховують, що найближчим часом буде налагоджене транспортування нафти відповідної якості по трубопроводу «Дружба» в бік Польщі»,- сказав Новак.

Коментуючи засідання уряду Росії, міністр заявив, що ситуація з трубопроводом «Дружба» буде врегульована в другій половині травня. Він згадав про очищення одного трубопроводу в кожному напрямку.

З 19 квітня по трубопроводу «Дружба» через Білорусь йшла забруднена нафту на захід. У сировині було виявлено перевищення норм органічних хлоридів. Білоруські НПЗ скоротили виробництво палива на 50%. Російська влада минулого тижня припинила транспортування нафти по трубопроводу «Дружба» до Східної Європи і Німеччину.

В цілому в трубопроводі «Дружба» в Росії, Білорусі, Польщі та України накопичилося близько 5 мільйонів тонн забрудненої нафти.