Трамп підтримав гонконгських демонстрантів. Китай зробив «хід у відповідь»

Президент Дональд Трамп підписав в середу законопроект Конгресу США про підтримку демократичних демонстрантів в Гонконзі, який викликав гнівну реакцію Китаю. Це може перешкодити торговим переговорам між двома країнами, які знаходяться в делікатній фазі.
Гонконгський закон про права людини і демократії був одноголосно прийнятий сенатом минулого тижня. У Палаті представників тільки один депутат був проти.
Закон зобов’язує Державний департамент представляти періодичні (не рідше одного разу на рік) звіти, що підтверджують, що Гонконг володіє достатньою автономією, щоб користуватися торговельними привілеями США. Він також передбачає санкції за порушення прав людини.
Трамп також підписав другий закон, який забороняє ввезення до Гонконгу техніки і зброї для боротьби з демонстрантами таких як: сльозогінний газ, перцевий балончик, гумові кулі і ударна зброя.
«Я підписав ці закони з поваги до президента Сі, Китаю і народу Гонконгу. Я сподіваюся, що лідери Китаю і Гонконгу зможуть по-дружньому подолати свої розбіжності, що призведе до міцного миру і загального процвітання»,- заявив президент.
Відзначимо, що раніше Трамп уникав оголошення чіткої позиції, чи буде він підписувати ці закони. Він навіть розглядав можливість використання права вето, оскільки ці закони можуть значно ускладнити переговори з Китаєм про припинення затяжної торгової війни. Закінчення цієї війни є одним із пріоритетів Трампа на президентських виборах наступного року.
Пекін засудив обидва закони, назвавши їх «серйозним втручанням у внутрішні справи Китаю і порушенням міжнародного права». Він також погрожував зробити «рішучий зустрічний хід». В опублікованому оголошенні підкреслювалося, що Сполучені Штати «постраждають від дій Китаю», якщо вони будуть продовжувати втручатися в справи Гонконгу.
Тим часом, сьогодні влада Гонконгу висловила «глибоке незадоволеня» з приводу підписання Трампом законів, що підтримують продемократичних демонстрантів, і звинуватила Вашингтон у втручанні в їхні внутрішні справи.
Взявши Гонконг у британців в 1997 році, Пекін зобов’язався надати цьому місту, який є одним зі світових торговельних і фінансових центрів, «широку автономію» терміном на 50 років.
Виходячи з цього, США надали Гонконгу особливий статус в торгових відносинах. Протестуючі на вулицях міста вже багато тижнів говорять про те, що ця автономія постійно обмежується. Недавні вибори в окружні ради Гонконгу, нарешті, принесли явну перемогу прихильникам демократії.