Люксембург: допомога біженцям з України

Для українських біженців в’їзд до Люксембургу без біометричного паспорта можливий через сухопутний кордон.

У Люксембурзі цілодобово без вихідних працює центр прийому людей, які рятуються від війни в Україні. Він розташований за адресою SHUK (Structure d’hébergement d’urgence au Kirchberg), 11, rue Carlo Hemmer.

Цей центр пропонує притулок на перші кілька днів, харчування та предмети першої необхідності людям, які бажають подати заяву на тимчасовий захист у Люксембурзі, а також охочим переїхати до іншої європейської країни. Після перших кількох днів вас направлять до інших державних структур.

Якщо ви прибули до Люксембурга на авто, необхідно зареєструвати свій транспортний засіб у Люксембурзі протягом 6 місяців з дати прибуття. Докладніше про це читайте тут https://snca.public.lu/en/vehicules/immatriculation/immatriculer-vehicule-occasion/vehicule-immatricule-hors-ue.html.

Статус тимчасового захисту

Усі, хто прибув до Люксембургу з України, мають звернутися до Управління імміграції Міністерства закордонних та європейських справ електронною поштою immigration.desk@mae.etat.lu та надіслати їм заяву на тимчасовий захист https://agriculture.public.lu/content/dam/agriculture/publications/asv/enregistrement-animaux-ukraine/VA-Enregistrement-animaux-Ukraine-FR-Ukr-EN.pdf. Далі вам призначать точну дату та час для зустрічі з цього питання.

Статус тимчасового притулку в Люксемургу надається на 1 рік – до 4 березня 2023 року та може бути продовжено. Статус дає право працювати, здобувати освіту та медичні послуги.

В’їзд із тваринами дозволено. Бажана вакцинація та чіпування, але зараз правила спрощені – головне заповнити ось цю форму. https://agriculture.public.lu/content/dam/agriculture/publications/asv/enregistrement-animaux-ukraine/VA-Enregistrement-animaux-Ukraine-FR-Ukr-EN.pdf. Якщо у вас виникли додаткові питання, будь ласка, зв’яжіться з Управлінням ветеринарної служби електронною поштою на info@asv.etat.lu або за телефоном (+352) 247-82539.

Житло

Скористайтеся агрегаторами для пошуку безкоштовного чи недорогого житла в Європі:

https://icanhelp.host/

https://www.host4ukraine.com/

https://www.shelter4ua.com/

https://www.sharemyhome.org/uk/i-need-a-home)

https://help380.org/

https://shelter.dopomagai.org/

https://mapahelp.me/

Робота

Як тільки ви офіційно отримали статус тимчасового захисту, ви також можете зареєструватися як претендент на Агентство з розвитку зайнятості (ADEM). Одержувачі статусу тимчасового захисту можуть зв’язатися з ADEM електронною поштою (info@adem.etat.lu) або за телефоном (+352 247 88 888).

Додаткова інформація

Посольство України в Бельгії та Люксембурзі (за сумісництвом) http://belgium.mfa.gov.ua/ua. Адреса: Avenue Albert Lancaster 30, 1180 Brussels, Belgium. +32(0)2-379-21-11, +32(0)2-379-21-19 / Гаряча лінія: +32(0)47-625-77-35. emb_be@mfa.gov.ua

Джерело: https://t.me/ukr_emigration