Суд ЄС оштрафував Польщу на 1 млн. євро на день за судову реформу

“Європейський суд зобов’язав Польщу платити 1 млн. євро на день Європейській комісії (ЄК) за невиконання рішень ЄС, які вимагають внесення змін до деяких її судових реформ”, – повідомляє DPA.

У середині липня Верховний суд ЄС ухвалив, що нова дисциплінарна палата Верховного суду Польщі не гарантує неупередженості та незалежності і, отже, порушує законодавство ЄС.

Дотримання варшавських правил необхідне «щоб уникнути серйозної та непоправної шкоди правової концепції та цінностей, на яких заснований цей союз, зокрема верховенства закону», – йдеться у заяві суду.

Створена у 2018 році палата може звільнити будь-якого суддю чи прокурора, що змушує декого побоюватися, що вона може бути використана для засудження суддів за неугодні рішення.

9 вересня Європейська комісія звернулася до Суду з проханням про накладення щоденних штрафів на Польщу за невиконання рішення Верховного суду ЄС у Люксембурзі. Це загострило давню суперечку з Варшавою щодо низки внутрішніх судових реформ останніми роками.

«Судові системи у всьому Європейському Союзі мають бути незалежними та справедливими», – заявила президент ЄС Урсула фон дер Ляйєн.