Ісламська держава в Афганістані може напасти на США

“Ісламська держава Афганістану зможе вторгнутися до Сполучених Штатів лише через шість місяців і має намір зробити це. Про це заявив перед Конгресом високопосадовець Пентагону, згідно з оцінкою американських спецслужб”, – передає Reuters.

Колін Кел, міністр оборони країни з політичних питань, попередив, що Афганістан, як і раніше, може становити серйозну загрозу національній безпеці США навіть після його поразки в майже 20-річній війні в серпні.

«За нашою оцінкою, Талібан та ІДІЛ – смертельні вороги. Таким чином, Талібан має сильну мотивацію для переслідування Ісламської держави», – сказав він, додавши, що необхідно з’ясувати, чи змогли таліби ефективно боротися з екстремістським угрупуванням після відходу американських військових улітку.

Ісламська держава проводила теракти та інші напади з того часу, як таліби захопили Афганістан у серпні, намагаючись перешкодити талібам забезпечити дотримання закону та порядку.

За словами Кела, бойовиків ІДІЛ налічується «кілька тисяч».

Він сказав, що угруповання «Аль-Каїда» в Афганістані є складнішою проблемою, враховуючи її зв’язки з «Талібаном». На відновлення його здатності атакувати Сполучені Штати знадобиться «рік чи два».

Кел також зазначив, що Сполучені Штати досі не мають згоди з сусідами Афганістану про прийом військ для боротьби з тероризмом.