Суд остаточно ухвалив: судова реформа в Польщі «несумісна» з законодавством ЄС

Суд Європейського Союзу (CJEU) ухвалив сьогодні, що велика частина судової реформи в Польщі «несумісна» з законом. Таким чином, постанова додала додатковий імпульс конфлікту, який міг спровокувати фінансові санкції проти країни, повідомляє AFP.

«Польща не виконала свої зобов’язання за законодавством ЄС», – йдеться в постанові суду про спірну реформу дисциплінарних справ щодо польських суддів.

«Якщо суд вважає, що мало місце невиконання зобов’язань, відповідна держава-член повинна вжити необхідних заходів для виправлення ситуації», – йдеться в повідомленні.

Варшава і Брюссель протягом багатьох років перебувають в конфлікті з-за реформ, що проводяться польським урядом на чолі з правою Партією закону і справедливості (PiS).

BGNES нагадує, що закон про судову реформу Польщі, який вступив в силу в лютому минулого року, не дозволяє суддям передавати правові питання в Європейський суд і створює орган, який регулює незалежність суддів без дотримання законодавства ЄС.

Також була створена «Дисциплінарна палата» для нагляду за суддями Верховного суду, наділена повноваженнями знімати з них недоторканність з метою залучення їх до відповідальності або зниження їх заробітної плати.

Рішення суду ЄС було винесено на наступний день після того, як той же суд наказав Польщі призупинити всю діяльність «дисциплінарної палати».

Якщо Польща не підкориться, вона може отримати фінансові санкції.

Вчора Конституційний суд Польщі виступив проти ЄС, ухваливши, що тимчасові заходи Європейського суду проти судових реформ в Польщі неконституційні.

Офіційний представник уряду Пітер Мюллер заявив сьогодні TVP1, що Європейський суд «намагається надати державам-членам юрисдикцію» в судових питаннях.

«Це спроба наділити інститути ЄС повноваженнями понад те, що їм дано в договорах», – сказав він.

Уряд стверджує, що необхідні реформи для боротьби з корупцією і припинення спадщини комунізму в судовій системі.

Однак Європейська комісія заявляє, що вони підривають верховенство закону і прагнуть повернути Польщу, а також Угорщину, у відповідність з «європейськими демократичними нормами».