Путін та Лукашенко підписали указ про інтеграцію Росії та Білорусі

Як повідомили «Новини», президент Росії Володимир Путін та його білоруський колега Олександр Лукашенко підписали указ про інтеграцію на онлайн-засіданні Вищої державної ради Союзної держави.

У цьому документі підтверджуються основні напрямки реалізації положень Договору про створення Союзної держави на 2021-2023 роки та 28 програм.

«Я бачу, що Путін підписав і я підпишу», – сказав Лукашенко.

Як наголосив Путін, підписання указу про інтеграцію було кроком уперед, який пішов на користь народам обох країн і не був пов’язаний із внутрішньополітичною ситуацією.

Крім того, глави держав ухвалили концепцію міграційної політики та затвердили військову доктрину. Як зазначив Лукашенко під час зустрічі, держави мають намір посилити регіональне угруповання військ, яке вже слугує надійним щитом.

Програми Союзної держави включають інтеграцію грошових систем, єдині засади непрямого оподаткування, боротьбу з тероризмом, взаємний доступ до держзакупівель.

Крім того, макроекономічна політика стане єдиною, країни об’єднають свої платіжні системи та гармонізують грошово-кредитну політику, сформують спільні нафтогазові ринки тощо.

Росія та Білорусь підписали договір про створення Союзної держави 8 грудня 1999 року. До 20-річчя цього документу було створено робочу групу з розробки галузевих планів розвитку. Москва та Мінськ згодом переформатували їх у союзницькі інтеграційні програми. Більшість із них розраховані терміном до 2025 року, деякі – до 2027 року.

І Москва, і Мінськ неодноразово наголошували, що союзні програми не містять політичних питань, пов’язаних із втратою суверенітету.

Держсекретар Союзної держави Мезенцев раніше заявляв, що затвердження пакету із 28 програм Союзної держави стане новим етапом у розвитку Союзної держави. За його словами, глави держав «визначать подальший шлях розвитку, визначать інший рівень зближення в економічній сфері, у промисловому та фінансовому потенціалі Білорусі та Росії».