Білорусь домагається закриття цивільних та гуманітарних програм США

“Посольство США в Мінську заявило, що білоруська влада «примусово закриває» його гуманітарні програми, а також програми для громадянського суспільства в авторитарній країні”, – повідомляє AFP.

При владі з 1994 року авторитарний президент Олександр Лукашенко розправився з групами громадянського суспільства та організаціями, пов’язаними із Заходом, після безпрецедентних протестів, які минулого року спалахнули проти його спірного переобрання.

У заяві посольства США йдеться, що влада проінформувала його про «нові заходи», які вимагатимуть закриття його відділення громадської дипломатії та офісів Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у Мінську.

У посольстві зазначили, що громадянське суспільство та програми допомоги «приносять користь білорусам з 1990-х років».

«З 2006 року понад 36 тисяч сиріт та вразливих людей отримали допомогу від USAID у Білорусі», – сказали у дипмісії.

“Культурні та освітні програми посольства дозволили понад 5 000 білорусів “продовжити академічний та професійний розвиток у Сполучених Штатах”, – додали в посольстві.

У нещодавній заяві йдеться, що в рамках програм було виділено кошти для «надання ключової допомоги у боротьбі з COVID-19 після того, як білоруська влада проігнорувала пандемію».

Спецпредставник Вашингтона у Білорусі Джулі Фішер написала у Твіттері, що Сполучені Штати «не зупинять свої зобов’язання щодо зміцнення основних свобод у Білорусі».

«Наші зусилля щодо підтримки охорони здоров’я, освіти та економічного розвитку в Білорусі будуть продовжені», – запевнила вона.

Лідер білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська наголосила, що вдячна американським організаціям за роки розвитку білорусько-американської дружби.

«Вони повернуться до нової Білорусі. Я прошу їх продовжувати свою роботу для білорусів – ми бачимо і цінуємо цю послідовну підтримку», – сказала вона у Twitter.

Опозиція наполягає на тому, що Тихановська була справжньою переможницею минулорічних президентських виборів. Вона була вимушена залишити Білорусь після масових протестів проти неоднозначного голосування, яке вибухнуло минулого року, і тепер живе у сусідній Литві.