Делі прокинувся під отруйним небом після феєрверку на фестивалі Дівалі

Як повідомляє BBC, якість повітря в столиці Індії Делі впала до небезпечного рівня після фестивалю Дівалі, під час якого, незважаючи на заборону, жителі міста запускали в небо численні феєрверки.

За даними державних спостерігачів за якістю повітря, концентрація PM2,5 – небезпечних частинок – у деяких частинах Делі у п’ятницю склала 999 на кубічний метр, що є максимальним значенням. Відповідно до індексу якості повітря, значення від 0 до 50 вважається “хорошим”, а значення від 51 до 100 – “задовільним”.

Цього року уряд Індії заборонив продаж феєрверків перед Дівалі, щоб обмежити рівень забруднення. Однак, схоже, це не зупинило мешканців Делі від їхнього використання.

У п’ятницю вранці місто було покрите густим смогом, і люди скаржилися на свербіж у горлі та сльозотечу.

Проте проблема також набула політичного характеру після того, як з’явилися звинувачення в тому, що феєрверки звинувачують у спробі зазіхнути на свята індуїстів. Феєрверки на Дівалі є невід’ємною частиною свята і не винні у шкідливому повітрі, оскільки, за словами мешканців міста, Делі сильно забруднений цілий рік.

Дівалі, також відомий як «Фестиваль світла», є одним із найважливіших свят для індусів і відзначається протягом п’яти днів з пишними урочистостями.

Шкідливі викиди від транспортних засобів та промисловості, пил та погода роблять Делі столицею з найбруднішим повітрям у світі.