Ділова активність в єврозоні в квітні впала

“Економічна активність в єврозоні минулого місяця практично припинилася, оскільки жорсткі карантинні заходи, введені європейськими урядами для стримування поширення Covid-19, привели до масового закриття підприємств, магазинів і ресторанів”,- свідчать дані регулярного опитування IHS Markit, проведеного серед європейських менеджерів.

Індекс ділової активності (PMI), який вимірює загальну ділову активність в регіоні з єдиною валютою, впав до рекордного історичного мінімуму – всього 13,6 пункту в квітні з 29,7 пункту в березні. Це найнижчий рівень індексу з початку опитування IHS Markit, яке почалося в 1998 році.

Таким чином, індекс PMI глибоко опустився на негативну територію (нижче важливого рівня в 50 пунктів), що є ознакою майже повного вмирання ділової активності.

«Економічний спад в єврозоні в квітні супроводжувався рекордно низькими показниками в кожній країні-члені, з безпрецедентним скороченням, як в промисловості, так і в сфері послуг», – сказав головний економіст IHS Markit Кріс Вільямсон.

«Оскільки велика частина економіки в регіоні закрита, а число інфікованих Cobid-19 підстрибнуло дуже високо, економічні дані за квітень неминуче будуть поганими, але масштаби рецесії, як і раніше, виглядають досить шокуючими»,- додав він.

За словами Кріса Вільямсона, результати опитування PMI показують, що ВВП єврозони скоротиться на 7,5% в другому кварталі.

Закриті ресторани, бари та інші розважальні заходи, скасовані свята і обмеження на поїздки серйозно вплинули на домінуючий сектор послуг в зоні євро.

Відповідний індекс ділової активності в сфері послуг PMI впав в квітні до нового рекордного мінімуму – до 12 пунктів (в березні він був 26,4 пункта), що значно нижче важливого бар’єру в 50 пунктів, який є кордоном між спадом і зростанням економічної активності.

Згідно з даними IHS Markit, індекс промислового PMI впав з 44,5 пункту в березні до 33,4 пункту, досягнувши найнижчого рівня з середини 1997 року, коли почалося це дослідження.

«Хоча темпи спаду економічної активності можуть ослабнути в найближчі місяці, ми не очікуємо значних ознак відновлення у другій половині року, і, ймовірно, пройде кілька років, перш, ніж втрати ВВП через пандемію коронавіруса будуть повністю компенсовані»,- попередив Кріс Вільямсон .