16 європейських банків з новою платіжною системою

Нова система термінових платежів буде створена в Європі під егідою 16 фінансових установ з п’яти країн Європейського союзу (ЄС). Про це повідомляється в їх спільному комюніке, цитованому ТАСС.

«Вчора група з 16 найбільших європейських банків з Німеччини, Бельгії, Іспанії, Франції та Нідерландів розпочала роботу по запуску майбутньої Європейської платіжної ініціативи (EPI)»,- йдеться в спільній заяві.

За їх словами, в першу чергу це рішення буде «орієнтоване на здійснення негайних платежів», наприклад, безпосередньо з карти на карту (P2P). Автори заяви обіцяють, що ця система стане «новим стандартом оплати для європейських споживачів і продавців за всіма типами транзакцій», включаючи платежі в магазинах і зняття готівки, а також міжнародні перекази.

Відзначається, що «цифрові платіжні рішення, які зараз існують в Європі, фрагментовані, тому європейські громадяни, як і раніше не можуть користуватися ними повсюди.

«Представники фінансових установ вказують на гостру необхідність такого рішення в світлі карантинної кризи. Система EPI не тільки дозволить зняти ряд обмежень, але і «сприятиме зміцненню єдиного ринку і європейської цифрової стратегії».

«Початкова фаза проекту стартує в найближчі тижні в Брюсселі з відкриття тимчасової організації, яка буде визначати завдання, зокрема, завершення технічної та експлуатаційної дорожньої карти і початок роботи над системою», – йдеться в заяві. EPI повинен почати діяти в 2022 році.

У список з 16 банків входять іспанські банки BBVA і Santander, французькі BNP Paribas, Credit Agricole, Credit Mutuel, Societe Generale, La Banque Postale і BPCE, німецький Commerzbank, Deutsche Bank, DZ Bank і Sparkasse, бельгійський KBC, італійський Unicredit і голландський ING . Автори комюніке закликають інші фінансові установи і організації, які надають платіжні послуги, приєднатися до їхньої ініціативи до кінця 2020 року.