Пропозиція Маска побудувати космодром в Індонезії викликала обурення

“Папуаси, острів яких був запропонований в якості потенційного ракетного майданчика для проекту Ілона Маска SpaceX, сказали мільярдерові, що його компанія не вітається на їхній землі, оскільки її присутність зруйнує екосистему і вижене людей з країни”, – пише Guardian.

У грудні президент Індонезії Джоко Відодо запропонував Маску використовувати частину невеликого острова Біак в східній провінції Папуа.

На цьому тижні представник уряду Індонезії повідомив британському виданню, що з місцевим урядом були проведені консультації з питання створення космодрому. Представник пояснив, що проект острова Біак «Космічний острів» принесе остров’янам економічну вигоду.

Але папуаси на острові Біак категорично проти. Вони попереджають, що проект призведе до вирубки лісів, збільшить військову присутність в Індонезії і поставить під загрозу їхнє майбутнє. Вони побоюються, що їх змусять покинути свої будинки.

Роскосмос також хоче створити на острові до 2024 року великий ракетний полігон.

Біак є частиною провінції Папуа, де десятиліттями велася кампанія за відділення від Індонезії. Острів знаходиться на 1 градус нижче екватора і є ідеальним місцем для запуску супутників зв’язку на низьку орбіту, яка вимагає менше палива. Близькість до природних ресурсів також робить його одним з основних кандидатів на будівництво космодрому.

Папуа володіє багатими родовищами міді і нікелю – двох з найбільш важливих металів для ракет і акумуляторів для автомобілів Tesla.

Маск планує запустити до 2026 року 12000 супутників, щоб забезпечити недорогий високошвидкісний Інтернет через сервіс Starlink.

Але експерти з питань довкілля та папуаси побоюються, що ракетний об’єкт ще більше вплине на тендітну екосистему острова.