Правила обережності

Як не стати трудовим рабом при приїзді в іншу країну.

Правоохоронні органи повідомляють, що більше 100 тисяч українців були вивезені з країни для незаконної експлуатації. А це означає, що перш ніж погоджуватися на якусь привабливу пропозицію, потрібно уважно ознайомитися з усіма документами, що стосуються цієї роботи, і вивчити умови роботи, запропоновані роботодавцем.

Трудове рабство є найпоширенішим видом незаконної експлуатації. Друге за популярністю це сексуальне рабство. Тому, правоохоронні органи рекомендують дотримуватися деяких правил, при пошуку роботи:

1. Нікому і ніколи не давайте Ваш паспорт. Всі документи, які підтверджують вашу особу повинні знаходиться у вас і тільки у вас.

2. Перш ніж ви поїдете працювати або вчитися за кордон, вам потрібно переконатися, що контракт, який ви підписуєте, написаний мовою, що ви розумієте, а також упевнитися, що чітко вказано місце, а також час вашої роботи або навчання.

3. Не забудьте також дати своїм близьким чітку інформацію куди ви їдете з копіями всіх документів які у вас, фото паспорта і @mail іноземних друзів.

4. Також перед від’їздом, дізнайтеся номери телефонів посольств та консульств вашої країни. Вони вам можуть допомогти, якщо у вас трапитися якась складна ситуація.

5. Крім посольств і консульств за кордоном, наприклад, в Європі існують організації, які допомагають людям, які опинилися в скрутній ситуації.

6. Ну і нікуди без цього. Вам дуже допоможе знання мови країни, куди ви збираєтеся їхати, хоча б на базовому, елементарному рівні. Вам буде набагато легше вибратися зі складної ситуації, а то й зовсім, допоможе обійти її.

Також не варто забувати, що у вас у візі завжди вказана гранична дата перебування в країні. Якщо порушити термін перебування в країні або проїзду по країнах, то це може негативно позначитися на ставлення країни до вас, аж до заборони найближчого планованого виїзду за кордон.