Угорщина наполягає на легалізації подвійного громадянства для українців

Дискусії про подвійне громадянство в Україні набувають все більшої запеклість. Так, напередодні уряд Угорщини звинуватило тисячі українців у незаконному отриманні громадянства, а українська сторона почала заявляти про потенційну загрозу суверенітету через десятків, якщо не сотень тисяч, вихідців із Західної України з угорськими паспортами.

Знову став актуальним питання було напередодні підняти на вищому рівні. Так, на минулому тижні відбулася зустріч прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і президента України Петра Порошенка.

6d7326c0c39a4c6aac9c73b2459de821_1

В ході переговорів між політиками, Орбан запропонував обговорити можливість ухвалення угоди про подвійне громадянство між Україною та Угорщиною. Так, офіційний Будапешт хоче узаконити статус тих закарпатців, які протягом багатьох років прийняли підданство Угорщини.

Важливі для багатьох українців переговорів відбулися минулого тижня під час з’їзду Європейської народної партії на Мальті. Угорський прем’єр перший підняв питання про прийняття подвійного громадянства між країнами і запропонував створити проект двостороннього договору про його прийняття.

Передбачається, що всі етнічні угорці, які проживають на території України (переважно в Закарпатській області) зможуть отримати паспорти Угорщини і при цьому, їх статус, як громадян України, залишиться незмінним.

Нагадаємо, що в даний момент подвійне громадянство в Україні заборонено, проте механізмів покарання осіб, які отримали другий паспорт, – немає. Крім того, українським законодавством не передбачена процедура позбавлення громадянства.

Українська сторона взяла до уваги пропозицію угорського уряду про визнання подвійного громадянства, однак офіційно ніяк на нього не відреагувала.