Татуювальники у Європі стурбовані своїм майбутнім після заборони на туш

Татуювальники кажуть, що нова загальноєвропейська заборона на тисячі хімікатів, що використовуються в барвниках, може завдати шкоди їхній галузі. Про це повідомляє ВВС.

Обмеження, що вже набули чинності, поширюються на речовини, які можуть викликати рак або інші проблеми зі здоров’ям, і в основному впливають на кольорове чорнило. ЄС заявляє, що заборона зменшить кількість побічних ефектів.

Але татуювальники відзначають, що чорнило на заміну недоступне і може не мати бажаної яскравості. Після двох років поневірянь, викликаних пандемією, багато студій кажуть, що вони не мали достатньо часу, щоб підготуватися до змін.

«Коронавірус та місяці ізоляції серйозно вразили нас. А тепер це», – сказав гамбурзький татуювальник Себастьян Маковські. За його словами, зміни рівносильні частковій забороні його бізнесу.

Оновлені правила ЄС щодо хімічних речовин, відомих як Reach, були узгоджені всіма державами-членами у 2020 році. Заборона поширюється на 4000 хімічних речовин, включаючи ізопропаноловий спирт, поширений інгредієнт для татуювань. Офіційні особи стверджують, що замінники вже доступні.

Європейське хімічне агентство, яке допомогло розробити новий закон, заявило, що чорнило може бути небезпечним, викликаючи «шкірну алергію та інші серйозніші наслідки для здоров’я, такі як генетичні мутації та рак». Воно наполягає, що нові правила не передбачають заборони татуювань та перманентного макіяжу, а просто спрямовані на те, щоб зробити їх безпечнішими.

За оцінками ЄС, до 12% європейців мають татуювання, а серед молоді цей відсоток може бути вдвічі вищим. За оцінками, лише у Німеччині кожна п’ята людина має татуювання, а Бельгії щорічно робиться 500 000 нових татуювань.