Іспанські дослідники з’ясували, що збільшує смертність у пацієнтів із COVID у критичному стані

Чим довше затримується ендотрахеальна інтубація у тяжкохворих з коронавірусом, тим вище ймовірність летального результату або несприятливого впливу на легені. Такий висновок дослідження, проведеного іспанськими вченими та опублікованого в журналі Critical Care.

До дослідження було включено 205 пацієнтів, які надійшли до відділень невідкладної допомоги університетських лікарень Арнау та Санта-Марія в Каталонії.

«Аналіз показав значне збільшення смертності у групі пацієнтів, інтубованих через 48 годин. Фактично за кожен день затримки ендотрахеальної інтубації смертність збільшується на 9%», — сказав Ферран Барбе, директор Центру біомедичних досліджень.

Дослідження показало, що на додаток до відстроченої інтубації, такі фактори, як вік та рівень креатиніну при вступі до лікарні, також значно впливають на смертність.

Крім того, у пацієнтів, яким пізніше було проведено інвазивну штучну вентиляцію легень, повідомлялося про більш серйозні побічні ефекти з боку легень.

З цієї причини дослідники рекомендують проводити індивідуальний аналіз ймовірності необхідності інвазивної штучної вентиляції легень і, при необхідності, застосовувати її якнайшвидше.