Франція та Німеччина звинуватили Росію у порушенні дипломатичного протоколу

“Франція та Німеччина звинуватили Росію в порушенні дипломатичного протоколу після того, як Москва опублікувала їхнє конфіденційне листування по Україні, що стало останньою ознакою погіршення відносин між Росією та Заходом”, – повідомляє Reuters.

У середу міністерство закордонних справ Росії опублікувало серію дипломатичних листів, якими він обмінювався з Німеччиною та Францією, щоб спробувати показати, що його позиція щодо переговорів на сході України була спотворена.

«Ми вважаємо, що такий підхід суперечить дипломатичним правилам та звичаям», – заявила офіційний представник міністерства закордонних справ Франції Анн-Клер Лежандр.

Франція та Німеччина оголосили, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відмовився провести зустріч у так званому нормандському форматі зі своїми французькими, німецькими та українськими колегами, але Росія заявила, що Лавров просто не присутній на конкретній зустрічі.

Канцлер Ангела Меркель, що йде, применшила значення кроку Росії, але заявила на прес-конференції, що це не змінило того факту, що зустріч не відбулася, про що вона шкодує.

Але вона додала, що попросила президента Росії Володимира Путіна провести новий раунд переговорів перед тим, як залишити свою посаду. За її словами, те, що він цього не зробив, ганебно, «тому що зустрічі мають свою власну динаміку» і дозволяють досягти прогресу навіть у, здавалося б, нерозв’язних ситуаціях.

Раніше Париж звинуватив Росію у відмові прийняти міністерську зустріч із Францією, Україною та Німеччиною для обговорення збройного повстання проросійських сепаратистів на сході України та заперечував, що вона відповіла на пропозиції Москви.

У поодиноких випадках Росія опублікувала 28 сторінок дипломатичних документів, які показують, що вона заздалегідь заявила, що Лавров не може бути присутнім на передбачуваній зустрічі 11 листопада.

Однак опубліковані документи також свідчать про серйозні відмінності між Росією, Францією та Німеччиною.

Росія реалізувала проект заяви про «внутрішньоукраїнський конфлікт», який запропонувала Росія опублікувати після можливої ​​зустрічі в нормандському форматі.

Переговори у нормандському форматі спрямовані на те, щоб допомогти покласти край конфлікту на сході України між київськими силами та проросійськими сепаратистами.

4 листопада міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан та міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас написали у спільному листі Лаврову, що московський проект має оцінки, які Німеччина та Франція не поділяють, такі як опис, зокрема, «внутрішнього українського конфлікту» . .

Два європейські дипломати зазначили, що публікація Москви виглядала спробою спантеличити, але мала протилежний ефект, оскільки доводила, що Москва намагається заблокувати процес, вимагаючи низки попередніх умов, які зроблять будь-яку надію на проведення зустрічі.