Нове дослідження: зміна клімату – найсерйозніша проблема для європейців

Європейці вважають зміну клімату найсерйознішою проблемою, що стоїть перед світом. Про це свідчать результати нового дослідження Євробарометра.

93% учасників опитування вважають, що це серйозна проблема. 78% людей вважають проблему дуже серйозною. Понад чверть респондентів вибрали одну з наступних відповідей: зміна клімату (18%), погіршення стану природи (7%) або проблеми зі здоров’ям через забруднення (4%).

90% респондентів згодні з тим, що викиди парникових газів повинні бути зведені до мінімуму, компенсуючи викиди, що залишилися, щоб зробити ЄС кліматично нейтральним до 2050 року. Майже дев’ять з десяти європейців (87%) вважають, що для ЄС важливо поставити амбітні цілі щодо збільшення використання енергії з відновлюваних джерел, а також надавати підтримку в підвищенні енергоефективності.

Більшість (64%) громадян ЄС вже роблять індивідуальні дії в області поліпшення клімату і свідомо роблять стійкий вибір в своєму повсякденному житті. На питання, хто несе відповідальність за боротьбу зі зміною клімату, громадяни наголосили на необхідності структурних реформ, які супроводжують індивідуальні дії, пославшись на національні уряди (63%), підприємства і промисловість (58%) і ЄС (57%).

Понад вісім з десяти опитаних європейців (81%) згодні з тим, що чиста енергія повинна отримувати велику державну фінансову підтримку, навіть якщо це призведе до скорочення субсидій на викопне паливо. Три чверті європейців (75%) вважають, що інвестиції у відновлення економіки повинні бути зосереджені на новій зеленій економіці.

Позиція чітко виражена в тому, що боротьба зі зміною клімату створює можливості для громадян ЄС і для європейської економіки. Майже вісім з десяти європейців (78%) згодні з тим, що прийняття заходів по боротьбі зі зміною клімату призведе до інновацій, які зроблять європейські компанії більш конкурентоспроможними.

Така ж кількість респондентів згодні з тим, що просування досвіду ЄС в області чистих технологій в країнах, що не входять до ЄС, може допомогти в створенні нових робочих місць.

Сім з десяти європейців (70%) вважають, що скорочення імпорту викопного палива може принести користь економіці Союзу. Більше 74% згодні з тим, що вартість збитку, нанесеного зміною клімату, набагато вище, ніж інвестиції, необхідні для екологічного переходу.