Німеччина не збирається закривати кордон з Польщею, щоб обмежити потік мігрантів з Білорусі

Німеччина не планує закривати кордон з Польщею, незважаючи на різке збільшення числа мігрантів, що прибувають через Білорусь, навіть після того, як сусіди по ЄС обговорять контрзаходи. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеєхофер, якого цитує AFP.

Зеєхофер заявив журналістам, що старий уряд канцлера Ангели Меркель «не має наміру» робити такий рішучий крок, який, за його словами, також буде «юридично сумнівним».

У листі своєму польському колезі Маріуша Камінські Зеєхофер запропонував посилити спільне патрулювання на кордоні з Польщею у відповідь на зростаюче число мігрантів, що прибувають через Білорусь.

Він сказав, що ще не отримав відповіді з Варшави, але похвалив її «потужні ініціативи» щодо стримування потоку біженців.

На цьому тижні впливовий німецький поліцейський закликав до посилення прикордонних перевірок, враховуючи приплив біженців через Білорусь, який, за даними міністерства внутрішніх справ, з початку року досяг приблизно 5700 чоловік.

Зеєхофер повторив звинувачення ЄС в тому, що білоруська влада перевозить мігрантів з Близького Сходу і Африки в Мінськ, а потім відправляє їх пішки до Співтовариства у відповідь на санкції, введені відносно режиму Олександра Лукашенка за придушення опозиції.

Він сказав, що Меркель підніме це питання на саміті Європейського союзу на цьому тижні.

Але міністр внутрішніх справ Німеччини підкреслив, що «ключ до вирішення проблеми знаходиться в Москві», з огляду на великий економічний і політичний вплив Росії на Білорусь.

Збільшення числа людей, які незаконно перетинають східний кордон ЄС з Білоруссю, зробило сильний тиск на держави-члени, які не звикли мати справу з прибуттям великої кількості людей.

Зєєхофер прокоментував, що, хоча Берлін стурбований цією проблемою, вона непорівнянна з припливом в 2015-16 рр., коли в Німеччину прибуло більше 1 мільйона мігрантів.