Трудові мігранти проти інвесторів: хто приносить більше грошей Україні?

Тема трудової міграції стає однією з найбільш важливих в сучасній Україні. Виїзд за кордон на заробітки зачіпає життя і інтереси мільйонів наших співвітчизників. Збільшення числа заробітчан кардинально змінює економіку країни, схему надходження валютних коштів і здійснення споживчих витрат.

Уряд України вже «взялося» за голову і судорожно обмірковує шляхи стримування робочої сили. Однак, вже пізно, оскільки відповідно до оцінки окремих фахівців, суми надходжень валюти від заробітчан перевищують розміри іноземних інвестицій в нашу країну.

доход от заробитчан

Так, НБУ очікує, що мігранти переведуть на батьківщину близько 11 мільярдів гривень, що становить близько 7% від ВВП України.

Читайте також: Неймовірно, але факт: помічники нардепів «тікають» від них на роботу в ЄС

Найчастіше українці шлють гроші з Польщі – майже 30% від всіх перерахувань. Також гроші надходять з РФ (15%) і США (8%). Решта 60% коштів надходить з країн ЄС (Чехії, Угорщини, Словаччини та багатьох інших).

Зазначимо, що до 2014 року заробітчани переказали в Україну менше, ніж інвестори. Однак пізніше ситуація різко змінилася. Так, протягом перших семи місяців 2018 року наша країна отримала лише 1,3 мільярди інвестицій, а сума переказів від мігрантів за той же період – в п’ять разів вище.

Вивчивши дане питання, варто відзначити, що подібна ситуація спостерігається не тільки в Україні. Так, частка переказів мігрантів значно перевищує суми інвестицій в таких країнах, як Латвія, Сербія і Словенія.

Джерело: www.eurabota.ua

11.10.2018