Країни Західних Балкан стикаються з кримінальним переслідуванням за недотримання екологічних вимог

Боснія і Герцеговина, Косово, Сербія і Північна Македонія можуть зіткнутися з кримінальним переслідуванням у справі про порушення прав через невідповідність викидів SO2, NOx і PM від вугільних електростанцій у відповідність з міжнародними правилами.

Як повідомляє Exit News, секретаріат Енергетичного співтовариства заявив, що розіслав листи з попередженнями кожній країні, щоб висловити стурбованість з приводу реалізації їх національних планів скорочення викидів.

На папері ці плани призводять кожну країну у відповідність до Директиви по великим установкам спалювання, яка встановлює допустимі межі для діоксиду сірки, оксидів азоту і твердих частинок для установок потужністю понад 50 МВт. Однак Секретаріат заявляє, що ці чотири країни не виконують свої зобов’язання, і що все надмірне забруднення повітря походить від їх ТЕС.

Відправка листів – це перший крок перед порушенням виконавчого провадження.

У січні 2021 року Інститут поновлюваних джерел енергії та екологічного регулювання подав позов проти державної вугільної компанії і виробника електроенергії Elektropveda Serbia за створення загрози здоров’ю для населення. За його словами, це пов’язано з «екстремальними» викидами SO2 від його ТЕС в Костолаце і Обреновац.