У світу є всього шість місяців, щоб запобігти кліматичній кризі

У світу є всього шість місяців, щоб запобігти відновленню викидів парникових газів після блокади, викликаної пандемією коронавіруса (COVID-19). Про це попереджають деякі з найбільших енергетичних експертів в світі, цитовані Guardian.

«Цей рік – останній шанс, якщо ми не хочемо побачити відновлення викидів вуглецю», – сказав Фатіх Біроль, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Уряди планують витратити 9 трильйонів доларів. МЕА підрахувала, що в найближчі кілька місяців в усьому світі будуть використані кошти, щоб врятувати свою економіку від кризи коронавіруса. За словами Бірола, пакети стимулювання, створені в цьому році, будуть визначати форму світової економіки на найближчі три роки, і протягом цього часу викиди повинні почати різко і неухильно падати, інакше цільові показники клімату будуть недосяжні.

«Наступні три роки будуть визначати хід наступних 30 років і далі», – сказав Бірол Guardian, додавши: «Якщо ми не вживемо заходів, ми обов’язково побачимо відновлення викидів. Якщо викиди відновляться, то дуже важко буде їх скоротити в майбутньому. Саме тому ми закликаємо уряди мати пакети стійкого відновлення ».

Викиди вуглекислого газу в середньому по світу впали в квітні на 17% в порівнянні з минулим роком, але потім знову виросли і приблизно на 5% нижче рівня минулого року.

В опублікованій сьогодні доповіді МЕА, золотом стандарті енергетичного аналізу в світі, викладений перший в світі план відновлення навколишнього середовища з упором на реформи в області виробництва і споживання енергії. “Вітряна і сонячна енергія повинні бути в центрі уваги,  поряд з підвищенням енергоефективності будівель і галузей промисловості і модернізацією електричних мереж.

Створення робочих місць повинно бути пріоритетом для країн, де мільйони людей стали безробітними в результаті нової пандемії коронавіруса. Аналіз МЕА показує, що націлювання на екологічно чисті робочі місця, такі як модернізація будівель з метою підвищення їх енергоефективності, встановлення сонячних батарей і будівництво вітряних електростанцій, є більш ефективним, ніж вкладення грошей в економіку і високі викиди вуглецю.