Генсек ООН стурбований планами анексії Йорданської долини

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш висловив стурбованість з приводу планів Бенджаміна Нетаньяху. Прем’єр-міністр Ізраїлю оголосив, що, якщо він переможе на парламентських виборах, він накаже анексувати Йорданську долину, частину Західного берега і палестинські території, контрольовані Ізраїлем.
«Такі кроки, якщо вони будуть реалізовані, стануть серйозним порушенням міжнародного права, – сказав Гутерріш.- Це було б руйнівним кроком для можливості відновлення переговорів і регіонального миру та серйозно підірвало б можливість вирішення конфлікту між двома державами».
Раніше стурбованість висловили також Арабська Ліга, яка визнала, що це «акт агресії», а також міністерство закордонних справ Росії. У Москві заявили, що реалізація планів ізраїльського прем’єр-міністра може викликати «різке посилення напруженості в регіоні і поховає сподівання на довгоочікуваний мир між Ізраїлем і його арабськими сусідами».
Нетаньяху заявив, що, якщо він виграє парламентські вибори на наступному тижні, він оголосить про анексію Йорданської долини. Він пояснив, що має намір включити всі єврейські поселення навколо Західного берега до складу Ізраїлю. Але він зробить це тільки після того, як Сполучені Штати оголосять про мирний план на Близькому Сході і після консультації з президентом США Дональдом Трампом.
Долина річки Йордан простягається від Мертвого моря на півдні до ізраїльського міста Бейт-Шеан на півночі. Вона займає площу близько 2,4 тисячі квадратних кілометрів і становить близько 30 відсотків Західного берега. За оцінками, близько 65000 чоловік живуть в долині і на північних берегах Мертвого моря.
Ізраїль окупував Західний берег, сектор Газа і східну частину Єрусалима в 1967 році. У 2005 році ізраїльтяни вийшли з сектора Газа, але сотні тисяч єврейських поселенців залишаються в Східному Єрусалимі і на Західному березі. Палестинці проти цього.