Зеленський про відмову України від Sputnik V: українці – не піддослідні кролики

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи можливість імунізації українців від коронавіруса російською вакциною Sputnik V, наполягав на тому, що «українці – не кролики» і над ними не можна експериментувати.

Раніше Зеленський повідомив, що Україна отримала підтвердження поставки в лютому 12 мільйонів доз вакцини COVID-19 від компаній AstraZeneca і Novavax.

«Немає офіційної інформації, що російський Sputnik V гарантовано дає ефект 90-91%. Немає такого підтвердження, як з боку ВООЗ, так і з боку провідних експертів … Я вважаю, що громадяни України – це люди, вибачте мене за це порівняння, а не кролики. І ми не маємо права експериментувати над ними»,- прокоментував Зеленський під час форуму на тему коронавируса, відповідаючи на питання, чи може трапитися так, що українці будуть вакциновані Sputnik V.

Минулого тижня науковий журнал Lancet опублікував результати третьої фази клінічних випробувань Sputnik V, підтвердивши високу ефективність і безпечність вакцини. На третьому етапі клінічних випробувань Sputnik V продемонстрував високий рівень ефективності, імуногенності та безпеки – ефективність вакцини склала 91,6%. Вакцина забезпечує повний захист від важких випадків нової коронавірусної інфекції.