Уряд Чехії планує ввести нові візи для українців

Цілком ймовірно, що найближчим часом українські трудові мігранти зможуть скористатися новими типами віз.

Робочі візи, які планує ввести для іноземних працівників міністерство внутрішніх справ Чехії, за задумом уряду країни повинні хоча б трохи послабити напруженість на чеському ринку праці.

Йдеться про робочу візу, яка буде видаватися максимум на один рік з можливістю подальшого продовження. Передбачено важливе обмеження – власнику візи не можна буде перевезти у Чехію свою сім’ю.

Видача цієї візи передбачена в змінах до закону про перебування іноземців. Планується, що найближчим часом парламент Чехії розгляне цей законопроект.

Очевидно, що в першу чергу, зміни в законі розраховані на українських фахівців, які хочуть працевлаштуватися в Чехії. З їх допомогою чеський уряд планує зменшити дефіцит працівників у країні.

Після вступу в силу нового закону чеський уряд зможе видавати візи, в залежності від того, які професії найбільш затребувані на ринку праці в даний період часу.

Таким чином, в профільному міністерстві реагують на численні прохання чеських роботодавців, яким вже котрий рік не вистачає робочих рук. Ця ситуація призводить до того, що власникам підприємств і фірм доводиться скасовувати замовлення і нести значні збитки.

При цьому критики внесених на розгляд парламенту змін підкреслюють, що значна частина іноземних працівників не захочуть їхати з Чехії після року життя в країні і будуть намагатися залишитися навіть, якщо візу не продовжать.

Нагадаємо, в цілому українські трудові мігранти за першу половину 2018 року заробили на 43 відсотки більше грошей, ніж за 6 місяців минулого року.

Джерело: www.eurabota.ua

28.12.2018