Австрії загрожує дефіцит лікарів

В Австрійській лікарській палаті всерйоз стурбовані невеселими перспективами, які очікують систему охорони здоров’я країни в середньостроковій перспективі.

За даними, які оприлюднила лікарська палата Австрії, в найближчі роки в країні буде поступово зменшуватися число лікарів.

Статистичні дані професійної асоціації свідчать, що протягом наступних 10-ти років половина лікарів, які практикують сьогодні, досягне пенсійного віку. Велика частина з них, цілком ймовірно, піде на пенсію. Цей факт – пряма загроза стабільному функціонуванню системи охорони здоров’я Австрії, заявляють представники професійної асоціації.

При цьому підкреслюється, що з числа тих, хто досягне пенсійного віку, 55 відсотків працюють з лікарняними касами, а це ще більшою мірою може в майбутньому збільшити і без того напружену ситуацію.

Більш того, відзначається, що останнім часом все більше австрійських лікарів вважають за краще виїжджати з країни працювати в Німеччину, Великобританію, Швецію, Норвегію.

Все просто – в цих країнах також спостерігається серйозна нестача лікарів, але вони зіткнулися з цією проблемою набагато раніше, ніж в Австрії. Державна бюрократична система має велику інерцію і не відразу реагує на зміни ситуації.

Перераховані країни, маючи вже серйозний дефіцит лікарів, почали приймати активні дії, щоб запропонувати більш високу заробітну плату і створити кращі умови для роботи лікарів.

Нагадаємо, з 1 січня 2019 року нові норми працевлаштування в Польщі стануть причиною великого дефіциту медичних сестер – близько 10 тисяч. Тому, по всій країні буде ліквідовано 4,5 тисяч ліжко-місць.

Джерело: news.eurabota.ua

02.01.2019